Harry-Potter-GR: 2007-06-02 12:39

Temat: powiekszone wezly chlonne - wyniki krwi
On Sun, 20 Feb 2005, Mariusz wrote: Popros w onkologii o biopsje tego guzka. biopsja sie nie da ustalic rozpoznanie ziarnicy zlosliwej. Dlaczego - wie kazdy student medycyny. Potrzebne jest badanie wezla w calosci razem z utkaniem. Ziarnice rozpoznaje sie,gdy w utkaniu znajdzie sie komorki Reed-Stenberga lub Hodgkina oraz ocenia sie badaniami histochemicznymi, immunochemicznymi i ocenia sie strukture aby wyznaczyc podtyp (LP,...
Źródło: topranking.pl/1851/powiekszone,wezly,chlonne,wyniki,krwi.php



Temat: prosba o intepretacje
Witam Dzis odebralem wyniki badania krwi, prawie wszystko w normie, ale   niepokoją mnie dwa wskaźniki: MORFOLOGIA Rozmaz (pomiar automatyczny) wart. b. MONO   0.8  (norma 0.2-0.8) % MONO          14,1 (norma 2.0-8.0) a także IMMUNOCHEMIA TSH Hormon tyretropowy 0.205 (norma 0.27-4.20)             - co do tego, lekarka skierowała mnie do endokrynologa (nadczynność  ...
Źródło: topranking.pl/1851/prosba,o,intepretacje.php


Temat: Immunochemia 2 -interpretacja wynikow
Immunochemia 2 -interpretacja wynikow Witam, prosze o pomoc w zinterpretowaniu wynikow badan meza.Dzis je odebral i w laboratorium uslyszla ze ma liczne bakterie w organizmie (?), ze najprawdopodobniej zarazil mnie.Zaczelam bac sie o dziecko(9 tygodni), a maz do lekarza idzie dopiero jutro rano wiec sama nie wiem co oznaczaja te wyniki i czy sa dla nas jakies niepokojace (zarazliwe) immunochemia 2 helicobakter...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,78972165,78972165,Immunochemia_2_interpretacja_wynikow.html


Temat: brak podniecenia, brak ochoty na seks
Może ktoś pomocny jeszcze się znajdzie :) Jeśli chodzi o badania hormonalne (immunochemiczne) to można je zrobić prywatnie, bez skierowania tyle tylko, że warto się skonsultować z lekarzem, które z nich...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15128,73889794,73889794,brak_podniecenia_brak_ochoty_na_seks.html


Temat: bolerioza i co dalej ? proszę o pomoc
... co robic dalej gdy mam takie wyniki bilirubina całk -1.76 (0,2-1,3) bilirubina bez 0,39 (0,2-0,35)Ponad norme rok czasu. ASPAT 15 (10-37) ALAT 14 (6-31) Immunochemia Antygen HBs - ujemny P/c anty...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,32062431,32062431,bolerioza_i_co_dalej_prosze_o_pomoc.html


Temat: SM, sterydy - czy warto robić WB?
Lastszogun, jakie konkretne badanie masz na myśli? Dr Tomasz ma w swojej ofercie: "antygeny Borrelia burgdorferi w moczu – metodą immunochemiczną" - antygeny to chyba p/ciała, a moze się mylę? Basiu,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,94452060,94452060,SM_sterydy_czy_warto_robic_WB_.html


Temat: weryfikacja wyników
weryfikacja wyników witam moje dziecko ma 3mies.po badaniach w szpitalu gdzie(przechodził zapalenie gornych dróg oddechowych) miał robione różne badania dodatkowe USG głowy i brzuszka wszystko wporządku z wyjątkiem powiększonej wątroby i podwyszonych APTT 38,4s i AspAt 62U/L badania biochemiczne: Czas PT16,3s Wskażnik PT83,4s AlAt65U/L mial robione badanie w kierunku CMV oto wynik: Immunochemia CMV IgG 226,2 AU/ml dodatni CMV IgM wynik 0,4...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30315,47979128,47979128,weryfikacja_wynikow.html


Temat: 11 t.c. IgG + IgM + nadal myśleć pozytywnie?!
11 t.c. IgG + IgM + nadal myśleć pozytywnie?! Witam wszystkich jak wiele postów wcześniej tak i ja zwracam się z prośbą o komentarz do moich wyników. Badanie robiłam w 11t.c. wyniki wyglądają następująco: Immunochemia CMV IgG 416.4 AU/ml dodatni AU/ml
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30315,95693547,95693547,11_t_c_IgG_IgM_nadal_myslec_pozytywnie_.html


Temat: PYTANIA DO LEKARZA
Bardzo proszę o pomoc w zinterpretowaniu wyników badań mojego Taty. Stwierdzono u niego przed miesiącem guza trzustki,który okazał się guzem nieoperacyjnym (4cm w głowie trzustki). Odbarczono drogi żółciowe, wykluczono z obiegu ... jemu szereg badań i skierowano ponownie na tomografię komputerową. Niestety nikt nie chce nam do czasu tej tomografii zinterpretować wyników,które mam przed sobą. Bardzo proszę o pomoc: Immunochemia: CA-19,9 immunochemia 4057,24...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,45800569,45800569,PYTANIA_DO_LEKARZA.html


Temat: wyniki badań
wyniki badań Bardzo proszę o pomoc w zinterpretowaniu wyników badań mojego Taty. Stwierdzono u niego przed miesiącem guza trzustki,który okazał się guzem nieoperacyjnym (4cm w głowie trzustki). Odbarczono drogi żółciowe, wykluczono ... Tam wykonano jemu szereg badań i skierowano ponownie na tomografię komputerową. Niestety nikt nie chce nam do czasu tej tomografii zinterpretować wyników,które mam przed sobą. Bardzo proszę o pomoc: Immunochemia: CA-19,9 immunochemia 4057,24 u/ml, alfafetoproteina-7,0 mg/ml leukocyty-11, limfocyty-3,87 neutrocyty-6,14 monocyty 0,5% euzotypy-1,6% bezotypy-0,9% erytrocyty-3,78 hemoglobina-6,95 hematokryt-0,327 objętość krwinki-87,5 gęstość hemoglobiny-1,84 stężenie 14,5% płytki krwi-647 OB-105, transamineza alaminowa-73, transamineza asparaginowa-38, ag karcinoembrionamy-2,7 alfaketoproteina-7....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,50805876,50805876,wyniki_badan.html


Temat: Do Doktora Jedrucha
Do Doktora Jedrucha Bardzo proszę o pomoc w zinterpretowaniu wyników badań mojego Taty. Stwierdzono u niego przed miesiącem guza trzustki,który okazał się guzem nieoperacyjnym (4cm w głowie trzustki). Odbarczono drogi żółciowe, ... Onkologię. Tam wykonano jemu szereg badań i skierowano ponownie na tomografię komputerową. Niestety nikt nie chce nam do czasu tej tomografii zinterpretować wyników,które mam przed sobą. Bardzo proszę o pomoc: Immunochemia: CA-19,9 immunochemia 4057,24 u/ml, alfafetoproteina-7,0 mg/ml leukocyty-11, limfocyty-3,87 neutrocyty-6,14 monocyty 0,5% euzotypy-1,6% bezotypy-0,9% erytrocyty-3,78 hemoglobina-6,95 hematokryt-0,327 objętość krwinki-87,5 gęstość hemoglobiny-1,84 stężenie 14,5% płytki krwi-647 OB-105, transamineza alaminowa-73, transamineza asparaginowa-38, ag karcinoembrionamy-2,7...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,50819372,50819372,Do_Doktora_Jedrucha.html


Temat: IMMUNOCHEMIA!jakie sa normy?PILNE
IMMUNOCHEMIA!jakie sa normy?PILNE Do elfik31(ale nie tylko)niestety nie udalo mi sie znalezc tych przelicznikow z U/L na mlU/ml.(o ktorych pisales w watku'wynik histopatologi'). Dlatego dalej prosze kogos o podanie mi tych ... robione te badania,i bez sensowne patrzenie w te cyferki troche mnie irytuje,znajac normy bede mogl sobie chociaz jakos to poukladac w matematyczna calosc tzn.bede wiedzial czy jakis czynnik spada czy wzrasta,oczywiscie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,20713477,20713477,IMMUNOCHEMIA_jakie_sa_normy_PILNE.html


Temat: Jaki lekarz daje skierownie na kolonoskopię???
Krwawienie ewidentnie pochodzilo z hemoroidow. Zanim kazesz sobie kolonoskopie zrob sobie badanie na krew utajona w kale (FOBT albo lepiej FIT, test immunochemiczny). Jezeli test wyjdzie negatywny, nie masz w rodzinie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,97699797,97699797,Jaki_lekarz_daje_skierownie_na_kolonoskopie_.html


Temat: badanie na krew utajoną
kasia5266 napisała: > czy do tego badania zawsze konieczna jest specjalna dieta?jeśli tak to jaka.bo > ja miałam to badanie i nic mi o tym nie mówiono To zalezy od metody. Testy immunochemiczne nie wymagaja zadnej diety. www.labtestsonline.pl/tests/FecalOccultBlood.html?lnk=2
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,97763677,97763677,badanie_na_krew_utajona.html


Temat: CRP
... udac sie do psyhologa lub psyhiatry moze by mi to cos pomoglo? chodzi chyba o nie domykanie platka , powiem ze wszystkie inne badania jakie mialam sa dobre: morfologia,ob,mocz,biochemia,immunochemia.pozdrawiam i jeszcze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,13143105,13143105,CRP.html


Temat: Co to może być?Pomóżcie!
Co to może być?Pomóżcie! Witam. Mam 29 lat. Prosze pomóżcie w interpretacji? W tym tygodniu robiłem badania i wszystko poza cholesterolem (233) mam oki. Jedyne co odchodzi od normy to proporcje ... krwinki białe w moczu 1- 3 w p.w. Dodam, że w lipcu miałem te same badania i : cholesterol podwyższony (252), limfocyty 48,9 %, 3,9 x10do3 przy ilości neutrocytów 43,4 %, 3,5 x 10do3 przy ogólnej WBC 8,0 x 10do3. OB wtedy miałem 30, ale miałem stan zapalny woreczka żółciowego. Immunochemia - TSH, Elektrolity i Biochemia - CK. Wszystko mam w normie....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,31839144,31839144,Co_to_moze_byc_Pomozcie_.html


Temat: badanie kapilaroskopowe-pomocy!!!!!
badanie kapilaroskopowe-pomocy!!!!! Jak mogę zinterpretować te wyniki? Pętle krótkie i średnie, długie silnie skręcone, wyraźny zastój żył, obecnie nieliczne pętle z zastojem w całym przebiegu, około 20% pętli wykazxuje zanieczyszczenie. Immunochemia...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,19511789,19511789,badanie_kapilaroskopowe_pomocy_.html


Temat: Boję się
robiłam badania i otrzymalam wynki, ktorych nie rozumiem. Pętle krótkie i średnie, długie silnie skręcone, wyraźny zastój żył, obecnie nieliczne pętle z zastojem w całym przebiegu, około 20% pętli wykazxuje zanieczyszczenie. Immunochemia p-ciała p/jądrowe ANA (s)=> dodatnie MIANO 20, TY II Co to wszystko oznacza? Boże, co mi jest?!?! Prosze o pomoc....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,19512058,19512058,Boje_sie.html


Temat: IMMUNOCHEMIA;jakie normy??PILNE
IMMUNOCHEMIA;jakie normy??PILNE Wynik IMMUNOCHEMI to; TSH 1,48[ulU/ml] FSH 62,02[mlU/ml] LH 25,38[mlU/ml] Estradiol 31,97 [pg/ml] Testosteron 5,01[ng/ml]Prosze o podanie jakie sa normy dala tych poszczegolnych hormonow.Szczegolnie dla fsh i lh,bo znalazem tylko ... mam robione te badania,i bez sensowne patrzenie w te cyferki troche mnie irytuje,znajac normy bede mogl sobie chociaz jakos to poukladac w matematyczna calosc tzn.bede wiedzial czy jakis czynnik spada czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,20706709,20706709,IMMUNOCHEMIA_jakie_normy_PILNE.html


Temat: TOKSOKAROZA PROSZE O POMOC PILNIE !!!!
TOKSOKAROZA PROSZE O POMOC PILNIE !!!! Zrobiłam badanie krwi z rozamazem i badanie na toksokarę ale nie potrafię ich zinterprtowac prosze pomóżcie jak macie w tym doświadczenie. mojs ynek ma 6 ... % badania immunochemia toxoplazma gondi IgG 0,2 UI/M UJEMNY TOXOPLAZMA gondi IgM 0,148 Index UJEMNY
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,21424271,21424271,TOKSOKAROZA_PROSZE_O_POMOC_PILNIE_.html


Temat: Kaszel trwający ponad 4 m-ce!!!
Witam Właściwie już prawie wszystkie pomysły są powyżej. 1. Alergia / nadwrażliwość oskrzeli - konieczne badania, ewentualnie leki wziewne. 2. Krztusiec - konieczne badania, ale leczenie i tak jest objawowe, kaszel trwać może kilka miesięcy, pomagają czasem inhalacje.. 3. Zakażenie atypowe (mykoplazma, chlamydia, legionella) - konieczne badania immunochemiczne (przeciwciała) 4. Refluks żołądkowo - przełykowy - konieczna pH-metria i ewentualne leczenie. 5. Ciało...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,86948175,86948175,Kaszel_trwajacy_ponad_4_m_ce_.html


Temat: nietypowe imie dla dziewczynki
ku czemu sluza te badania lub umiesz rozszsyfrowac wyniki bede wdzieczna wielkie dzieki
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,582,29299632,29299632,nietypowe_imie_dla_dziewczynki.html


Temat: immunchemia
Co to jest za badanie "immunochemia" ? widze wynik: B-HCG <0,100 co to może znaczyc? thx dod
Źródło: topranking.pl/1849/immunchemia.php


Temat: Muko, celiakia, co to ? (do eksperta i wszystkich)
Muko, celiakia, co to ? (do eksperta i wszystkich) Dziecko (chlopczyk) 28miesiecy, 9kg, 82,5cm !!!!!!! Masa, wzrost, bardzo wydety brzuszek, brak apetytu, to w zasadzie jedyne problemy, bo badania dosc dobre. Ale mimo to lekarze sie glowia i martwia dlaczego tak jest. Prosze o rade, co to moze byc ? Badanie USG Jama brzuszna wypelniona przepelnionymi plynem jelitami o duzej parystaltyce? Nerki,sledziona,nadnercze, watroba, p.zolciowy, pecherz bez zmian. Tarczyca obecna, mala. AP-6mm. Mukowiscydoza - wylkuczona (dwa razy chlorki - 30/225 i 22/275).Kupki perfekcyjne, okaz zdrowia, zero wymiotow, Celiakia - Badania po pierwszym roku - wynik ujemny Przesw pluc - bez zmian Laryngolog - bez zmian Parazytologiczne - bez zmian IMMUNOCHEMIA -TSH 1,52 ul/U -FT4 - 1,21 ng/dl SOD,POTAS A)SOD - 141 mmol/l B)POTAS - 4,5...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,44481599,44481599,Muko_celiakia_co_to_do_eksperta_i_wszystkich_.html


Temat: Krzywica hipofofatemiczna
... mg/dl gluk sur 80 mg/dl ALP 844 U/l Immunochemia FT4 1,00 ng/dl TSH 3,009 uIU/ml PTH 24pg/ml 25-OH-D3 110 ng/ml USG w normie Dobowa zbiórka moczu chlorki 56 mmol/24h kreat 17,15...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,76959998,76959998,Krzywica_hipofofatemiczna.html


Temat: Badanie biochemiczne krwi
Ups, chodziło o badanie immunochemiczne a nie biochemiczne.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,100802390,100802390,Badanie_biochemiczne_krwi.html


Temat: Badania refundowane
Lista badań refundowanych Wykaz badań diagnostycznych niezbędnych przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych w zakresie podstawowej opieki zdrowotnej. 1. Badania hematologiczne: 1) morfologia krwi obwodowej ze wzorem odsetkowym; 2) płytki krwi; 3) retikulocyty; 4) odczyn opadania krwinek czerwonych (OB). 2. Badania biochemiczne i immunochemiczne w surowicy krwi: 1) sód; 2) potas; 3) wapń całkowity; 4) żelazo; 5) stężenie transferazy; 6) mocznik; 7) kreatynina; 8) ... miano antystreptolizyn O (ASO); 29) hormon tyreotropowy (TSH); 30) antygen HBs-AgHBs; 31) VDRL. 3. Badania moczu: 1) ogólne badanie moczu z oceną mikroskopową osadu; 2) ilościowe oznaczanie białka; 3) ilościowe oznaczanie glukozy; 4) ilościowe oznaczanie wapnia; 5) ilościowe oznaczanie amylazy. 4. Badania kału: 1) badanie ogólne; 2) pasożyty; 3) krew utajona metodą immunochemiczną. 5. Badania układu krzepnięcia: 1) wskaźnik protrombinowy (INR); 2) czas kaolinowo-kefalinowy (APTT); 3) fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne: 1) posiew moczu z antybiogramem; 2) posiew wymazu z gardła; 3) ogólny posiew kału w kierunku pałeczek Salmonella; Shigella; 4) białko C-reaktywne (CRP). 7. Badanie elektrokardiograficzne (EKG) w spoczynku. 8. Badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej. 9. Zdjęcia radiologiczne: 1) zdjęcie klatki piersiowej w projekcji AP i bocznej; 2) zdjęcia kostne – w przypadku kręgosłupa;...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,94295427,94295427,Badania_refundowane.html


Temat: Wydalanie fosforu z moczem
... mmol/l Mg sur 21,4 mg/l P sur 2,71 mg/dl gluk sur 80 mg/dl ALP 844 U/l Immunochemia FT4 1,00 ng/dl TSH 3,009 uIU/ml PTH 24pg/ml 25-OH-D3 110 ng/ml USG w normie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,78211595,78211595,Wydalanie_fosforu_z_moczem.html


Temat: Wrocław boi się zmian. A Wy?
Moze i wiedza, co robia. EIT+ finansuje badania droga przetargow, w ramach zamowien publicznych: eit.wroclaw.pl/przetargi.php5 Przykladowy przetarg, pierwszy z brzegu: Badania naukowe: Szczepionki przeciwbakteryjne nowej generacji. Otrzymywanie, charakterystyka immunochemiczna, właściwości ochro...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,87574,101575386,101575386,Wroclaw_boi_sie_zmian_A_Wy_.html


Temat: Fibromyalgia a borelioza
Moje wyniki badania na boreliozę:Immunochemia IA Borelioza p/c IgG ujemna IA Borelioza p[/c IgM ujemna Czy to jest to samo co Western Blot?Robiłam to w lab przychodni przyszpitalnej za darmo.Co o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36118,51132805,51132805,Fibromyalgia_a_borelioza.html


Temat: Odmowa wydania skieriwania przez internistę!!!
katalog badań, na wykonanie których lekarz rodzinny ma prawo wystawić skierowanie, o ile jest to uzasadnione względami medycznymi (stanem zdrowia pacjenta). 1. Badania hematologiczne: morfologia krwi obwodowej z wzorem odsetkowym; płytki krwi; retikulocyty; odczyn opadania krwinek czerwonych (OB); 2. Badania biochemiczne i immunochemiczne w surowicy krwi, np.: sód; potas; wapń całkowity; mocznik; glukoza; białko całkowite; cholesterol całkowity; cholesterol-HDL; cholesterol-LDL; triglicerydy (TG); bilirubina całkowita; czynnik reumatoidalny (RF); hormon tyreotropowy (TSH); antygen HBs-AgHBs; VDRL; 3. Badania moczu, np: ogólne badanie moczu z oceną mikroskopową osadu; ilościowe oznaczanie białka; ilościowe oznaczanie glukozy; 4. Badania kału: badanie ogólne; pasożyty; krew utajona - metodą immunochemiczną. 5. Badania układu krzepnięcia: wskaźnik protrombinowy (INR); czas kaolinowo-kefalinowy (APTT); fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne: posiew moczu z antybiogramem; posiew wymazu z gardła; ogólny posiew kału w kierunku pałeczek Salmonella; Shigella; białko C-reaktywne (CRP). 7. Badanie elektrokardiograficzne (EKG) w spoczynku. 8. Badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej. 9. Zdjęcia radiologiczne: zdjęcie klatki piersiowej w projekcji AP i ... ci skierowanie.. ot tyle.. skoro nie mozna inaczej.. Moim zdaniem mamy prawo do chocby jednego badania w roku aby sprawdzic czy wszystko ok..
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,73705209,73705209,Odmowa_wydania_skieriwania_przez_interniste_.html


Temat: Immunochemia-badanie??
Immunochemia-badanie?? Ostatnio mialam badanie czy ktoras z pan moze mi powiedziec co to jest HBS A i wynik 0,423 oraz go zinterpretowac??
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,86982401,86982401,Immunochemia_badanie_.html


Temat: Beta HCG normy i wynik...
mam do ciebie małe pytnie bo odebrałam dziś wyniki z badania krwi IMMUNOCHEMIA B-HCG i mam wynik <0,10 mlU/ml i nie wiem jak mam odczytać w prawdzie ta babka co wydała...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,80166818,80166818,Beta_HCG_normy_i_wynik_.html